top of page
She-Laughs-Logo-5.png
  • Writer's pictureBLOOM

Beter liefhebben

31 december 2019, wintersport in Oostenrijk. Drinken en snacks in overvloed, het gezelschap van familie, spelletjes, vuurwerk wat in de verte al werd afgestoken: de ingrediënten voor een fantastisch oud en nieuw waren er, het recept viel echter iets anders uit.

Uitgeput zijn van skiën, buikgriep, een kindje dat ziek was en om de haverklap huilend wakker werd, de volgende dag weer om 08.00 uur paraat moeten staan om te skiën, een heftige woordenwisseling: dat was ook de realiteit die ervoor zorgde dat de hele club er om 23.00 uur in lag.

Sophia lag naast Wout in bed, dus ik kroop er voorzichtig bij. Een gevoel van teleurstelling kwam over me heen, ik had nog nooit zo’n suffe jaarwisseling gehad. Het vuurwerk in de verte werd steeds heftiger, wat mij deed vermoeden dat het inmiddels 00.00 uur was. Ik keek op m’n telefoon en inderdaad: het nieuwe jaar was aangebroken.


Ik gaf Wouter een por, we bogen ons over Sophia heen om elkaar een kus te geven en wensten elkaar een gelukkig nieuwjaar. Op dat moment veranderde mijn teleurstelling in dankbaarheid. Ik pakte Wouts hand vast en begon te bidden. Dankzegging vloeide uit mijn mond en er ontstond een nieuw verlangen. Beter liefhebben. Het was toen en daar dat ik besloot om een meer toegewijde echtgenote te zijn.

Met het hebben van een gezin, waar vermoeidheid vaak voor de deur staat, begon ik mezelf steeds meer te distantiëren van Wout. Ik deed de dingen die ik moest doen, maar echt levendig werd ons huwelijk daar ook niet van. Ik geloof dat, naast heel veel andere aspecten, seks een belangrijke rol speelt bij het liefhebben. Het is een vorm van intimiteit wat niemand anders je kan geven.


Maar in alle eerlijkheid; deze rol werd vanuit mijn kant steeds kleiner. Geen zin, geen tijd, moe, ziek, zwak, misselijk. Altijd wel een reden om geen seks te hebben. In plaats van intimiteit begon seks de vorm van spanning aan te nemen. Het was tijd om de verbinding weer te zoeken. Tijd voor actie dus, letterlijk en figuurlijk.

Hieronder een aantal tips die mij in dit proces(!) helpen om seks weer als prioriteit te stellen:

1) Let’s talk about sex Nee, geen dirty talk om in de stemming te komen. Communiceren. In eerste instantie met je partner. Om elkaar beter te begrijpen en dichter tot elkaar te komen. Super confronterend af en toe, maar oh zo nodig. Daarnaast heb ik het ook als prettig ervaren om over het belang van seks te praten met bijvoorbeeld je vriendinnen. Niet zo zeer om een klaaguurtje te houden, maar om elkaar aan te sporen, elkaar verantwoordelijk te houden.

2) Maak zin! Binnen ons huwelijk is het mannelijk perspectief: seks hebben als ontspanning. Het vrouwelijk perspectief: ontspannen moeten zijn om seks te kunnen hebben. Als vrouw kan ik om het minste of geringste gespannen zijn, dus dan kan ik wel wachten totdat ik een ons weeg. Dus inspanning leveren en ervoor gaan! Ik heb ervaren dat juist op de momenten wanneer ik om sociaal-emotionele redenen geen behoefte aan seks heb, ik me juist heel intiem kan voelen met mijn man.

3) Verdieping zoeken Ik lees graag ervaringen en verhalen van anderen m.b.t. geloof, liefde en relaties. Ik raak daardoor bemoedigd en geïnspireerd. Eén van de simpele teksten die ik elke week lees is de #marriagemonday van @chelseasmith. Zij en haar man zijn de voorgangers van een gemeente in Seattle, Washington. Elke maandag post ze op Instagram een kleine getuigenis of persoonlijke ervaring. Seks is een onderwerp waar ze regelmatig iets over deelt.

Misschien geen tips van hoogstaand niveau of misschien zelfs een onderwerp wat jou helemaal niet aangaat. Ik vind het huwelijk en seks twee belangrijke onderwerpen. In de huidige maatschappij zijn dit onderwerpen die, naar mijn mening, te vaak gaan over je laten leiden door gevoel. Persoonlijk denk ik dat we er ook voor moeten werken en telkens weer een toegewijde keuze moeten maken. So let’s do it!


Liefs, xoxo,

Denice

199 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


BLOOM-def.png
bottom of page